top of page

Kredietverstrekking, laat je dat nou echt bepalen door een stoplicht of een snelheidsmeter ?


In de huidige tijd van automatisering en big data verwerking volgt big brother ons overal. Niemand lijkt nog te kunnen ontsnappen aan controle omdat alles digitaal is vastgelegd. Maar …. Ik zat gisteravond te kijken naar Tros Opgelicht en dan blijkt iemand toch gewoon meerdere keren een huurcontact af te kunnen sluiten en nooit te betalen, ondanks een gerechtelijk vonnis.


Dat is maar een voorbeeld maar het is toch op z'n minst opmerkelijk dat er kennelijk geen antecedenten onderzoek heeft plaatsgevonden waardoor iemand gewoon door kan gaan met z'n oplichtingspraktijken.


Het stoplicht en de snelheidsmeter


Is het nou wel zo verstandig om je binnen een bedrijf te laten leiden door een stoplicht of snelheidsmeter op het handelsinformatierapport voor een beoordeling van uw (nieuwe) klant. Voor het gemak nemen we ook maar even de advieslimiet over als kredietlimiet binnen ons bedrijf. Lekker makkelijk! Ik snap het allemaal wel, iedereen wordt geleid door de waan van de dag. We hebben het allemaal druk. Dat stoplicht geeft snel duidelijkheid. Zo lijkt het althans.


Kredietanalyse is mensenwerk


Een kredietanalist moet op de hoogte zijn van de essentiële feiten in een specifiek geval en van de situatie in de branche. Een algemene indruk van de heersende economische toestand is ook wel handig.De informatie die nodig is voor een gedegen kredietanalyse valt uiteen in :


1. Antecedenten

2. Financiële Informatie

3. Handels-, bank- en branche-informatie


Antecedenten komt uit het Latijn (antecedere) en betekent "voorgaan" of "voorafgaan". Als we dat vertalen naar een bedrijf omvatten de antecedenten de voorwaarden die moeten zijn ingevuld voordat een bedrijf kan gaan functioneren.


En dan hebben we dus eigenlijk alleen nog maar de basisgegevens geanalyseerd.


Het gaat bij een antecedentenonderzoek om feiten vaststellen, verbanden leggen en inschattingen maken verdeeld over 7 categorieën.


1. Naam

2. Branche

3. Vestigingsplaats

4. Rechtsvorm

5. Geschiedenis

6. Achtergrond management

7. Bedrijfstype


Ik hoor u denken : Ja doei! " Ik zie door de bomen het bos niet meer en kijk wel op het stoplicht." Ga in dat geval eens naar uw bank voor een lening wat in wezen hetzelfde is als een kredietlimiet aan uw afnemer.


Te ver doorgeschoten? Ja, zeker binnen het huidige kredietregime bij de banken, maar er is ook nog een gulden middenweg. Alleen het stoplicht en overnemen van de advieslimiet is zeker te kort door de bocht voor een gezond kredietbeleid binnen uw organisatie.Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page